Idén ősszel a női betegségekre helyezzük a hangsúlyt, mert szeretnénk, ha minél több nő felfigyelne a gyanús tünetekre, vagy tudatosan odafigyelne mind a táplálkozására, mind arra, mit ken magára. Ismerjétek meg Bánovics Marcsi szépség- és egészségszakértőnk történetét, hogyan változtatta meg az életét és az egész gondolkodását ez a betegség!

Az én endós történetem

33 évesen, Krisztusi korba lépve jöttek elő az endometriózis első fájó tünetei. Eleinte a menstruáció első napjain, majd később szinte bármikor rám törő fájdalmak diagnosztizásása egy évet emésztett fel.  Bélérintettségű endometriózis, ez lett a diagnózis.

Közel hét év telt el, de az öt órás műtéttel, epdidurál kanüllel, intenzív osztályon töltött éjszakával is már ajándéknak tekintem ezt a betegséget. 

Feltárni az okokat

Nem csak a nyugati orvoslásban hiszek, és elég nyitott vagyok a spirituális dolgokra, első körben a lelki okokat próbáltam megfejteni, és rendbe tenni. Ezeknek a könyveknek, előadásoknak, kezeléseknek köszönhetően rengeteget fejlődtem lelkileg, ami az életem több területén áttöréseket, és változásokat hozott. Nem mondom, hogy a betegség nélkül nem jutottam volna ez ezekig a felismerésekig, de az biztos, hogy sokkal később, és kevésbé intenzíven. 

A lelki okok mellett sokkal fontosabb lett a testem. Eddig mindig csak a hibáimmal foglalkoztam, szapultam magam a narancsbőröm miatt, utáltam, hogy széles a csípőm. Sajnos, mi nők, nagyon kritikusak vagyunk magunkkal szemben, folyton a hibáinkra koncentrálunk, és ennek hangot is adunk. Elengedtem egy csomó félelmet, többet jógázom, kertészkedem, sokkal több időt fordítok a lelki nyugalmamra. Végre rájöttem, hogy becsülni kell az egészséget, és hálát kell adni a testünknek, amiért kiszolgál minket.   

Nem mindegy, mit eszel!

Az endometriózis kiújulása elleni harcom érdekében rengeteg mindent kellett górcső alá helyeznem. A lelki okok megfejtése mellett, figyelmet kellett szentelnem azoknak a dolgoknak is, amiket megeszek, és bizony azoknak is, amiket magamra kenek. Sok étel megváltoztatja a hormonháztartást, ennek mérten komoly diétába kezdtem.

Előtte sem fogyasztottam sok húst, de vegetáriánus lettem, és sokkal egészségesebben étkezem. Jó pár dologról kellett lemondanom az egészségem érdekében, de ezeket a változásokat is pozitívnak könyvelem el. Mindent ki lehet váltani, létezik egészségesebb verzióban. Be kell valljam, soha nem éreztem magam ilyen jól a bőrömben! A kilók miatt sem kell aggódjak, mert a cukor és a glutén mellőzésével beállt a súlyom is.

Figyelj arra, mit kensz magadra!

A betegség előtt is nyitott voltam a természetes kozmetikumokra, de ahogy beleástam magam a kozmetikaipar bugyraiba, rájöttem, radikális változtatásra van szükség. Az endometriózis kiújulása elleni harc folyományaként a fürdőszobai kenceficéim nagy része sajnos a kukában landolt. 

Sok kozmetikai és gyógyszeripari termékben jelen vannak különböző ösztrogénnövelő szerek, rendszeresen ki vagyunk téve a velük való érintkezésnek. Ha csak egy nő átlagos napjából indulunk ki, a reggeli zuhanyozáskor magára kent tusfürdőben, samponban, hajbalzsamban, majd a golyós-dezodorban, aztán a kézmosószappanban, arckrémekben, illetve az egyéb kozmetikumokban, alapozókban, szájápolókban, szemhéjporokban is megtalálhatóak a káros összetevők.

 Azóta fontos lett, hogy amit magamra kenek, ne csak esztétikailag legyen vonzó, vagy egy hangzatos márkanév legyen. Összetevők alapján vásárolok, bio, natúr, parabénmentes termékek kerülnek a kosaramba, így a bőröm, és a testem hosszútávon a legjobb legtisztább törődést kapja meg. 

Még ha sokan, (akiknek esetleg érdekükben áll) igyekeznek is elbagatellizálni a dolgot azzal, hogy csak kis mennyiségben találhatóak a kozmetikumokban ezek a káros anyagok, az igazság az, hogy minden egyes nap elég kellemes mennyiséget magunkra kenegethetünk anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. 

Sok kicsi pedig sokra megy, tartja a mondás, ugye!

***

Szépségszakértőnk története ránk is inspiráló hatással van! Tudjuk, hogy milyen sokan küzdenek az endometriózissal (csak a mi csapatunkban is ketten!), így kiemelten fontos számunkra, hogy a magyar nők is a lehető legjobb minőségű és összetételű készítményeket kenjék magukra.

Cseréld le kozmetikumaidat egészséges verzióra és nézz szét a kifejezetten ebből a célból összeállított mappánkban és válogass kedvedre: https://guammagyarorszag.hu/termekkategoria/parabenmentes/

Kategória: Guam blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.